ANTARCTICA''
13:13 | Author: valentyna





Antarctica (de la cuvântul grec ανταρκτικός, antarktikos, opus arcticului) este un continent situat la Polul Sud al Terrei. Antarctica nu trebuie confundată cu Arctica, care:





  • este situată în partea opusă a globului, în jurul Polului Nord, şi


  • este un ocean, şi nu un continent.
REVISTA TERRA{REVISTA MEA PREFRATA}

Deşi legendele şi speculaţiile despre un pământ sudic numit Terra Australis ("Tărâmul Sudic") datează încă din antichitate, primele descoperiri dovedite ale unor părţi din continent au avut loc aproape simultan în 1820, iar prima debarcare verificată a avut loc în 1821. O hartă din 1513 a amiralului turc (otoman) Piri Reis conţine totuşi, în mod neexplicat, un continent sudic care seamănă oarecum cu Antarctica.



Cu o suprafaţă de 14.425.000 km², Antarctica este al cincilea continent ca mărime, după Eurasia, Africa, America de Nord şi America de Sud. Totuşi, este ultimul în numărul de locuitori, neavând rezidenţi permanenţi, din cauza frigului aproape veşnic. Antarctica este continentul cu cea mai mare altitudine medie, cu cea mai scăzută umiditate şi cu cea mai scăzută temperatură medie. Aproape 98% din teritoriul Antarcticii (circa 14 milioane km²) este veşnic acoperit de un strat de gheaţă, care uneori atinge grosimi de peste 4.000 m. Restul de două procente fără gheaţă îl reprezintă coastele scăldate de Oceanul Antarctic, vârfurile golaşe ale dike-urilor, care dau munţilor un aspect de cocoş ce se eliberează din prizonieratul gheţurilor, la acestea adăugându-se într-o proporţie foarte restrânsă şi o regiune cu aspect de deşert, evident îngheţat.




ANTARCTICA...

Continentul Antarctica a fost descoperit în anul 1820 de grupe diferite de cercetători şi exploratori. Unul dintre primii oameni care au pus piciorul pe pământului Antarcticii au fost Jules Dumont d'Urville, în 1820.



Atingerea Polului Sud a fost realizată pentru întâia oară de exploratorul polar norvegian Roald Amundsen şi echipa sa în anul 1911, într-o întrecere cu exploratorul englez Robert Falcon Scott, care şi el a ajuns la Pol - cu 35 de zile după Amundsen. Pe drum de întoarcere exploratorul englez şi-a pierdut viaţa. La data de 14 decembrie 1911, Amundsen a înfipt steagul norvegian în pământul inaccesibil până atunci.

|
This entry was posted on 13:13 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.